Gewiekst Novell duwt Sco afgrond in

Reading time: 2 minutes

Author:

Sco staat op de rand van een bankroet. De softwareontwikkelaar zorgde vier jaar geleden voor opschudding in de open-sourcewereld door het auteursrecht te claimen op delen van Linux. Nu heeft het bedrijf vrijwillig een reorganisatie aangevraagd onder Hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswet. Volgens CEO Darl McBride stelt de herstructurering Sco in staat om zijn bezittingen te beschermen terwijl het zijn toekomstplannen uitwerkt. Het heeft er echter alle schijn van dat het juridische getouwtrek rond de claim het bedrijf de kop heeft gekost.

In 2003 spande Santa Cruz Operations (Sco) een rechtszaak aan tegen IBM waarin het 1 miljard dollar eiste vanwege gederfde inkomsten. Het beschuldigde Big Blue ervan auteursrechtelijk beschermde Unix-programmacode integraal te hebben gekopieerd naar Linux. De aanklacht bracht de Linux-wereld in rep en roer, aangezien Sco de indruk wekte dat de zaak grote implicaties kon hebben voor alle gebruikers van het open-source besturingssysteem. Winst van het bedrijf uit Lindon, Utah, zou betekenen dat de ingebrachte onderdelen in Linux zijn eigendom zijn.

Een jaar later mengde Novell zich in de strijd. Dit bedrijf had begin jaren negentig de Unix-activiteiten overgenomen van AT&T, waar het besturingssysteem ter wereld kwam en deze in 1995 doorverkocht aan Sco. De copyrights waren echter geen onderdeel van die transactie, zo beweerde Novell in 2004. McBride en de zijnen gingen daarop in de tegenaanval door de onderneming uit Waltham, Massachusetts, voor de rechter te slepen. Afgelopen augustus bepaalde die uiteindelijk dat de intellectuele eigendomsrechten op Unix in het bezit zijn van Novell. Daarmee viel de bodem uit Sco‘s zaak tegen IBM.

Helemaal vervelend voor Sco is dat het van de rechter bovendien een smak geld moet betalen aan Novell. Dat bedrijf was slim genoeg geweest om een tegenclaim in te dienen, waarin het aanspraak maakte op Sco‘s inkomsten uit de verkoop van Unix-licenties aan onder meer Microsoft en Sun. Volgens de voorwaarden van de deal uit 1995 zouden die in hun geheel naar Massachusetts moeten vloeien, maar in plaats daarvan gingen ze op aan de juridische aanvallen vanuit Utah. Novell eist bijna 26 miljoen dollar, terwijl Sco niet meer dan 8 miljoen waard is.

Nog voordat de rechtbank uitspraak kon doen over de exacte hoogte van het bedrag, vroeg Sco een Hoofdstuk 11-herstructurering aan. Daarmee heeft het bedrijf maximaal twee jaar de tijd om een acceptabel reorganisatieplan in te dienen. Ondertussen willen McBride en de zijnen hun zakelijke activiteiten gewoon voortzetten en hun klanten en partners blijven bedienen. Daarbij mogen ze gebruikmaken van het geld dat dit genereert, maar inkomsten uit lopende juridische geschillen kunnen ze vergeten; die liggen in de ijskast, waarschijnlijk voorgoed.