Kort nieuws

Geschil Micro en Nano bijgelegd

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse onderzoeksgemeenschappen voor micro- en nanotechnologie zijn in goede sfeer bezig een gezamenlijk onderzoeksvoorstel te schrijven voor de aankomende Fes-ronde. Dat bevestigen Microned-programmacoördinator Fred van Keulen (per e-mail) en Nederlands Nano Initiatief-kopstuk Dave Blank (op zijn weblog). Daarmee laten zij een dreigend conflict over het aardgaspotje achter zich en is het gevaar voorlopig geweken dat financiering voor dit type onderzoek aan hun neuzen voorbij gaat.

Vorige maand ontstond er onder de Microned-achterban onrust over een ’nanocoup‘. De nanotechnologen onder leiding van Dave Blank trokken, in de ogen van de microtechnologen, wat al te voortvarend het initiatief naar zich toe, waardoor de microagenda dreigde onder te sneeuwen. De nanotechnologen meenden echter aan de opdracht te voldoen die de betrokken ministeries hun hadden gegeven. Half december zette de overheid deze miscommunicatie recht met een brief aan alle betrokken partijen en eiste onomwonden een gezamenlijk voorstel. Dat lijkt er nu te komen.

De samenvoeging zal voor sommigen even slikken zijn. Het betekent immers dat het beschikbare geld, maximaal 150 miljoen euro, over meer projecten verdeeld moet worden dan oorspronkelijk gedacht. Om de moeilijke knopen door te hakken, selecteert een stuurgroep daarom behalve op kwaliteit vooral op samenhang en relevantie, schrijft Van Keulen. Voor het laatste criterium weegt industriële participatie zwaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content