Gerucht: ASML wil Cymer overnemen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een analist van het Amerikaanse Pacific Crest, een investeringsbank gespecialiseerd in technologie, heeft Cymer aangewezen als potentiële prooi van ASML. De financiële wereld lijkt deze analyse serieus te nemen, maar tegenover Eindhovens Dagblad wilde ASML geen mededelingen doen over de kwestie.

Basis voor het gerucht is de problematiek rondom de ontwikkeling van een EUV-lichtbron. Die is nog lang niet sterk genoeg om de voor commerciële productie benodigde doorvoer van wafers te realiseren. ASML ontwikkelt de bron niet zelf, maar doet daarvoor zaken met de concurrenten Cymer, Gigafoton en Ushio. Allen hebben niet kunnen voldoen aan de Veldhovense roadmap, zo bleek begin dit jaar. De achterstand bedroeg toen zes tot negen maanden.

Naar buiten toe verzekert ASML dat alles goed komt en de productiemachines op tijd op de markt zullen verschijnen. Achter de schermen zal de bloeddruk echter flink zijn opgelopen, al was het maar omdat het door velen met scepsis bejegende EUV-project in de loop der jaren veel vertraging heeft opgelopen. Onder deze omstandigheden is het niet ondenkbaar dat ASML het heft in eigen hand wil nemen via een overname.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login