Gerard van de Aast moet meteen aan de bak bij Imtech

Reading time: 2 minutes

Author:

René van der Bruggen treedt per direct terug als CEO en bestuursvoorzitter van Imtech. Tot zijn pensionering begin april blijft hij nog wel aan als lid van het bestuur. Gerard van de Aast zou eigenlijk ook dan pas de leiding overnemen, maar doet dat nu met onmiddellijke ingang. De voormalige topman van bouwconcern Volkerwessels kan zijn borst gelijk natmaken: zijn nieuwe werkgever verkeert in zwaar weer door Poolse fraudezaken en Duitse projectproblemen.

In Polen heeft Imtech te maken met achterblijvende financiering en ’mogelijke onregelmatigheden‘ bij een aantal projecten, onder meer voor een nieuw te bouwen pretpark in de buurt van Warschau. Daarnaast staan enkele Duitse projecten te rooskleurig in de boeken. In verband hiermee moet de technisch dienstverlener in totaal driehonderd miljoen euro afschrijven. Om financieel meer lucht te krijgen, doet het bedrijf een extra aandelenemissie van vijfhonderd miljoen euro en heeft het een overbruggingskrediet geregeld van dezelfde som.

Kop van Jut is het Duitse management, dat volgens Imtech deed aan creatief boekhouden. Daar is het concern echter pas achter gekomen nadat de bestuurders begin februari waren opgestapt vanwege de problemen in Polen. De nieuwe topman Van de Aast mag nu puin gaan ruimen. Hij sluit stappen tegen de Duitse en Poolse leiding niet uit. Over Van der Bruggen wil hij niets kwijt. ’Waarom mijn voorgangers hebben gedaan wat ze deden, interesseert mij niet‘, tekent het Financieele Dagblad op uit zijn mond.

Als een van zijn eerste maatregelen gaat Van de Aast de teugels strakker aanhalen. ’De recente ontwikkelingen in Polen en Duitsland en de daarmee samenhangende afwaarderingen nopen tot een aanscherping van de kwaliteit en effectiviteit van onze business controls. Ook is onze financieringsstructuur onvoldoende robuust gebleken‘, aldus de nieuwe CEO.