Your cart is currently empty!
Geprinte elektronica in opkomst
Geprinte elektronica is geen toekomstdroom, zegt marktonderzoeker Frost & Sullivan. Door de lage kosten, eenvoudige fabricage, opties voor massaproductie en nieuwe toepassingsmogelijkheden wordt geprinte elektronica snel populair, niet zozeer als vervanging van traditionele silicium circuits, maar als low-end aanvulling daarop.
Volgens de marktonderzoeker bedroeg de wereldwijde omzet voor geprinte elektronica in 2010 bijna 322 miljoen dollar. In 2017 is de globale markt gegroeid naar 944 miljoen dollar. ’Investeerders worden meer en meer aangetrokken tot de markt voor geprinte elektronica vanwege de lage instapkosten en de technische kennis die er is rond conventioneel printen‘, zegt Nupur Sinha van Frost & Sullivan. ’De markt trekt ook meer investeringen en ondersteuning aan van organisaties en overheden, omdat die de productie van groene elektronica ondersteunt door het gebruik van biologisch afbreekbare en herbruikbare materialen.‘
Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om de elektronica op een brede reeks materialen aan te brengen, waaronder flexibele substraten zoals papier, textiel en plastic. Overigens is er op het moment geen universele printtechniek die voor alle toepassingen geschikt is. Zeefdrukken en inkjet zijn relatief traag en ongeschikt voor grote volumes. Roll-to-roll-printen is wel effectief op grote schaal, maar vereist aanpassingen in andere delen van het productieproces.