Kort nieuws

Gepolariseerd licht stuurt zelfassemblage

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Circulair gepolariseerd licht beïnvloedt de manier waarop nanodeeltjes zich assembleren in helices. Een internationaal onderzoeksteam ontdekte dat er ongeveer dertig procent meer linksdraaiende helixvormige lintjes worden gevormd indien een bepaald type deeltjes in oplossing worden bestraald met linksdraaiend licht, en vice versa. Het is niet voor het eerst dat een voorkeur voor een draairichting wordt waargenomen, maar nog nooit was het verschil groter dan een procent.

Naar een verklaring is het voorlopig gissen. De onderzoekers vermoeden dat de inherente asymmetrie van de gebruikte cadmiumtelluride deeltjes een rol speelt: het zijn geen perfecte bollen. Daardoor heeft bijvoorbeeld een linksdraaiend foton een grotere kans om geabsorbeerd te worden, waardoor processen in gang worden gezet die een voorkeur hebben voor een linksdraaiende ruimtelijke structuur. Waarschijnlijk heeft de organische coating van de deeltjes, die voorkomt dat ze meteen aan elkaar plakken en die loslaat onder invloed van licht, daarmee te maken.

De vondst kan mogelijk worden toegepast in sensoren, telecommunicatie en zelfs displays.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content