Kort nieuws

Gentse starter krijgt subsidies voor betere hardwareontwikkelomgeving

Koen Vervloesem
Leestijd: 2 minuten

De Gentse start-up Sigasi kan in zijn debuutjaar rekenen op financiële steun van het IWT en het Vlaams Innovatiefonds. Dat hebben de instanties onlangs bekendgemaakt. Hoeveel ze precies bijdragen, willen Sigasi-oprichters Philippe Faes en Hendrik Eeckhaut niet naar buiten brengen. Faes preciseert: ’Het gaat om een IWT-subsidie van type 6, oftewel een innovatiestudie, waardoor we ons businessplan preciezer kunnen maken. Het is een project van tien maanden voor twee personen, waarvan 40 procent door het IWT wordt betaald, 40 procent uit een lening van het Vinnof bestaat en de overige 20 procent uit onze eigen inbreng.‘ Sigasi wil met het geld een betere ontwikkelomgeving voor digitale elektronica op de markt brengen.

Ingenieurs Faes en Eeckhaut zijn beiden gedoctoreerd aan de universiteit van Gent en deden tijdens hun doctoraat uitgebreide programmeerervaring op, zowel in Java als in VHDL. ’Voor Java bestaan er heel goede ontwikkelomgevingen die de code begrijpen die je als programmeur intypt‘, zegt Faes. ’Voor programmeren in VHDL en Verilog heb je dat soort omgevingen niet. Ontwikkelaars gebruiken daar vaak nog editors als Emacs en VI. We voelden dus de noodzaak aan betere ontwikkelomgevingen voor hardwaretalen. Toen we zagen dat niemand van plan was dergelijke programmatuur te ontwikkelen, besloten we om zelf de handen uit de mouwen te steken.‘ Aanvankelijk wilden ze dit als postdoctoraal project aan de universiteit uitwerken, maar dan zou het te laat op de markt komen. Met de hulp van het Leuvense SO Kwadraat schreven Faes en Eeckhaut daarom een businessplan en startten ze met hun bedrijf Sigasi.

Het product van Sigasi moet een IDE en refactoringtool voor hardwaretalen worden. ’We gaan dit waarschijnlijk implementeren als een plug-in voor Eclipse en dan als een stand-alone product commercialiseren‘, zegt Faes. ’Tegen het einde van dit jaar willen we als uitloper van ons IWT-project een technologiedemonstrator hebben die we aan potentiële investeerders kunnen laten zien. Als we dan genoeg investeringen kunnen aantrekken, willen we Sigasi in 2009 uitbreiden met vijf voltijdse werkkrachten, software-ingenieurs met ervaring met VHDL.‘ Faes verwacht de tool tegen eind 2009 op de markt te kunnen lanceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content