Kort nieuws

Gentse hightech lichtkoepel wint tweede prijs op energieconferentie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Op de World Future Energy Summit in Abu Dhabi heeft de intelligente lichtkoepel van de Gentse start-up Econation de tweede prijs in de wacht gesleept voor technologie om energie te besparen. Deze Lighcatchers worden op het dak van een gebouw geïnstalleerd om daglicht naar binnen te sluizen zodat de lampen uit kunnen. Het idee is niet nieuw, maar de koepel is voorzien van verschillende slimmigheden om de efficiëntie sterk te verbeteren.

Daglicht is interessant omdat het vele malen sterker is dan kunstlicht; een relatief kleine lichtkoepel kan dus de hele ruimte verlichten. De huidige lichtkoepels hebben echter als nadeel dat ze naast licht ook warmte naar binnen brengen en dat hun werking afhankelijk is van de lichtomstandigheden buiten. Samen met de universiteit Gent heeft Econation hier oplossingen voor bedacht. In de koepel is een spiegel aangebracht, die zich met behulp van een sensorsysteem op het optimale lichtpunt richt – doorgaans de zon, maar als die zich achter een boom bevindt kan het ook een ander punt zijn. Het systeem is door een ingebouwd zonnepaneeltje geheel zelfvoorzienend.

Het systeem in de koepel stuurt ook het kunstlicht aan, zodat de gebruiker niet kan vergeten om het licht uit te doen. De koepels zijn voorzien van een mobiele verbinding om het energiegebruik te monitoren. Via deze link kunnen ook software-updates worden doorgevoerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content