Technieuws

Gentse elektronica rekt flink uit

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben elektronische interconnecties ontwikkeld die uitrekken tot maar liefst twee keer hun oorspronkelijke lengte. Hun werk vindt in de toekomst mogelijk toepassing in de confectie en de geneeskunde.

De Vlaamse wetenschappers opteerden voor metalen geleiders, ook al staan die niet bekend om hun rekbaarheid. Liggen polymeren niet meer voor de hand? ’Er bestaan elastische geleidende polymeren‘, vertelt hoogleraar Jan Vanfleteren van de Gentse vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. ’Maar hun geleidbaarheid is zeker een factor tienduizend lager dan metalen. Dat is voor veel toepassingen onvoldoende.‘

De truc om de stugge metalen verbindingen tussen printplaatcomponenten te laten uitrekken zit ‘m in hun vorm. In plaats van in rechte lijnen brachten de Gentenaren ze aan in een meanderend patroon van aaneengeschakelde hoefijzers, dat de mechanische stress opvangt. De drie centimeter lange en vier micrometer dikke gouden draden lopen in parallelle sporen van componenten naar component. Het geheel is ingebed in een laagje siliconen. Een dun laagje nikkel op de draden zorgt voor goede soldeerbaarheid.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content