‘Gelukkig geen donkere kelder vol nerds’

Reading time: 4 minutes

Author:

Jeroen Woudstra is student Technische Informatica en werkt als stagiair bij Nido Universal Machines in het Overijsselse Holten, dat strooimachines ontwerpt en produceert. Hij werkt op de R&D-afdeling mee aan de software die monteurs in het veld ondersteunt. Het elektronicateam ontwikkelt de intelligente besturing en levert die in de vorm van configuratiebestanden aan de onderhoudsmensen, die een bestaand programma gebruiken om de machinesoftware bij te werken. Voorheen moesten ze hiervoor naar Nido bellen, waarna ze een e-mail ontvingen en daarmee aan het werk konden. Dit proces wordt nu geautomatiseerd en gestroomlijnd.

Maandag

Zodra ik op mijn werkplek aankom, herinneren mijn collega‘s me er fijntjes aan dat me slechts een paar werkdagen resten voordat ik vakantie mag gaan vieren in Japan. Er doen nog wat smakelijke weekendanekdotes de ronde, maar wanneer iedereen rond kwart over acht binnen is, gaan we aan de slag. Ik ben momenteel bezig aan een module voor klantspecifieke downloads vanaf de website waarmee de monteurs van gebruikers de strooimachines zelf kunnen configureren. Deze module moet kunnen functioneren onder een ander besturingssysteem dan Windows. Inmiddels heb ik het compressiegedeelte van mijn programma onder de knie en kan ik verder met het indexeren en reconstrueren van een origineel bestand. Hier heb ik de afgelopen weken al heel wat uurtjes voorbereidend werk in gestopt.

Dinsdag

Ik ben als eerste binnen en na een ontbijtje en een gesprek over het nieuws met inmiddels gearriveerde collega‘s ga ik verder met mijn project. Hoewel ik na de doorbraak van gisteren erg enthousiast ben over de voortgang van het traject, ben ik een wat vaag probleem tegengekomen: het aantal ingepakte bestanden komt niet overeen met de hoeveelheid indices in het bestand. Volgens mijn collega‘s ben ik vandaag dan ook bijzonder stil, maar zoals een naaste collega scherp opmerkt: ’Als een kat aan het muizen is, spint hij niet.‘ Het lijkt erop dat ik nog een denkfout heb gemaakt en dat ik die heb verwerkt in mijn programma, maar ik zie de oplossing van dit probleem als een uitdaging en ga ermee aan de slag.

Woensdag

De dag begint met een interessante bespreking met een collega die zojuist is teruggekeerd van een werkbezoek aan voertuigfabrikant Daimler. Daar heeft hij een demonstratie bijgewoond van een strooimanagementsysteem dat data van Nido zou kunnen verzamelen over de Can-bus. Die bus is hier echter niet voor bedoeld. Bovendien lijkt het systeem wat aan de ingewikkelde kant voor de bestuurders en ontbreekt er een duidelijk ontwikkeltraject. Ik ga weer verder met het werk aan mijn programma, dat nu echt bijna af is, en laat het zien aan mijn stagebegeleider, die erg positief reageert.

Donderdag

Vroeg binnen en dus is er tijd voor een klein plagerijtje richting mijn Windows-georiënteerde collega‘s, bij wie na het opstarten van de computer de welbekende Linux-pinguïn op het scherm verschijnt. Ik ga vandaag aan de slag met de invoer van de bestandsnamen en voeg ze vervolgens toe aan het programma. Tot nu toe stonden alle bestandsnamen en -eigenschappen vast geprogrammeerd, maar als ik klaar ben, kan ik mijn programma van de command-line uitvoeren. Ik kijk nog even naar de mogelijkheid om er ook een webgebaseerde variant van te maken.

Vrijdag

Mijn dag begint op school met een pittige tentamenherkansing. Vandaag wil ik het programma afronden en ik ga daar dan ook meteen mee aan het werk. Dan blijkt dat mijn collega‘s ook een grapje hebben uitgehaald met mij en dat de harde schijf van mijn Windows-machine ontbreekt. Aangezien ik op mijn Ibook en een Linux-machine werk, heb ik daar geheel geen last van. Jammer voor mijn collega‘s. Mijn programma krijg ik, op wat schoonheidsfoutjes na, helemaal af. Daarna help ik een collega met zijn pc-problemen. Ondertussen bekijkt mijn stagebegeleider mijn werk van deze week. Hij is er uiteindelijk zeer tevreden mee.