Technieuws

Gelaagde organische elektronica mogelijk met Amerikaanse lithotechniek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse bedrijf Orthogonal heeft materialen ontwikkeld waarmee organische elektronica gemaakt kan worden met conventionele lithografische machines. Het gaat om stoffen die dienen als fotomasker en bijbehorend oplosmiddel, zonder de doorgaans zeer delicate organische halfgeleiders aan te tasten. Orthogonal heeft  Oled-verlichting en andere prototypes gefabriceerd om aan te tonen dat ’organische lithografie‘, ontwikkeld op de Cornell-universiteit, echt werkt.

De insteek van Orthogonal is opvallend, omdat velen het juist als een groot voordeel – zo niet als het grootste voordeel – zien dat organische elektronica met goedkopere technieken dan lithografie kan worden gefabriceerd, bijvoorbeeld met inkjet- of roll-to-rollprinten. De Amerikanen denken echter dat veel makers van silicium elektronica er wel oren naar hebben ook organische producten te gaan produceren, bijvoorbeeld omdat deze op flexibele substraten aan te brengen zijn, maar dat zij aanhikken tegen investeringen in nieuwe machines. Dankzij Orthogonal zouden zij hun bestaande apparatuur kunnen hergebruiken. Enkele fabrikanten hebben zich al gemeld, zegt het Amerikaanse bedrijf.

De performance van de elektronica heeft er niet onder te lijden, integendeel. Doordat de maskers en etsmiddelen van Orthogonal niet mengen met de organische halfgeleiders, is het relatief eenvoudig om meerdere lagen op elkaar aan te brengen en dus complexere elektronica te maken. Met conventionele printtechnieken is dat lastig. Orthogonal ziet zich dan ook een plaats veroveren in het high-end-segment van de markt voor organische elektronica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content