Kort nieuws

Gel geeft batterij het eeuwige leven

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De University of California in Irvine heeft ontdekt dat een nanodraad-gebaseerde batterij met een een gel-achtig elektrolyt nagenoeg geen last heeft van degradatie. Zelfs na drie maanden laden en ontladen, 200 duizend keer in totaal, kon nog geen noemenswaardige afname in capaciteit gevonden worden.

Als ladingdrager gebruikten de Amerikanen mangaandioxide, dat ze in laagjes van enkele honderden nanometer dik aanbrachten op gouden geleiderdraden. Dit is een aantrekkelijke configuratie voor accu’s vanwege het grote oppervlakte die de nanodraden bieden, maar normaal houdt de opstelling het slechts tussen de twee- en achtduizend laadcycli uit. Het mangaanoxide zwelt namelijk op bij elke laadcyclus en gaat op den duur zo veel scheuren en loslaten van het goud.

Promovenda Mya Le Thai ontdekte echter min of meer bij toeval dat het probleem nagenoeg volledig verdween wanneer ze het waterachtige elektrolyt waar de nanodraden in liggen verving door een pmma-gel. Uit elektronenmicroscopische beelden bleek dat het mangaanoxidelaagje niet langer werd aangetast door de laadcycli. Ze speculeert dan ook dat de gel het mangaanoxide stabiliseert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content