Geheugenkaart voorziet mobieltje van NFC

Reading time: 2 minutes

Author:

De Amerikaanse bedrijven First Data en Tyfone zijn een grassroots-campagne begonnen om bestaande mobieltjes te voorzien van Near Field Communication-functionaliteit (NFC). Ze brengen een MicroSD-geheugenkaartje uit met naast een antenne ook een SmartMX-NFC-chip en secure element van NXP.

NFC is een technologie waarmee gegevens over enkele centimeters afstand draadloos zijn uit te wisselen. Het is de leidende standaard in smartcards voor bijvoorbeeld toegangscontrole of kleine betalingen. Technologiebedrijven proberen NFC al enkele jaren te pushen voor integratie in mobieltjes, zodat deze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als elektronische portemonnee of toegangsbewijs in het openbaar vervoer. Gekoppeld aan de communicatiefuncties, rekenkracht en interactiemogelijkheden met de gebruiker van een mobiele telefoon brengt dat interessante toepassingen binnen handbereik. Tot nog toe zijn er echter slechts mondjesmaat telefoons met NFC op de markt verschenen, onder meer door een lang standaardisatieproces en de strijd tussen handsetmakers en mobiele operators over het beheer van de NFC-applicaties.

Met de kaartjes van First Data en Tyfone is NFC-functionaliteit toe te voegen aan bestaande telefoons die een standaard MicroSD-slot aan boord hebben. Naar schatting is dit zo‘n 60 procent van alle nieuwe toestellen. De bedrijven leveren er een softwareplatform bij om toepassingen te bouwen, zowel aan de handset- als aan de serverkant. Deze U4ia-software is beschikbaar voor Android, Java, Symbian en Windows Mobile. De kaartjes werken ook als geheugenkaart en gaan volgens de makers ongeveer evenveel kosten als hun niet van NFC voorziene equivalenten met dezelfde capaciteit. Ze zullen in de tweede helft van het jaar op de markt komen.