Kort nieuws

‘Geen onoorbaar handelen bij toekenning lening Lithium Werks’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Er zijn geen grote fouten gemaakt bij de toekenning van een lening van 7,5 miljoen euro aan Lithium Werks. Dat melden verschillende media op basis van het Ecorys-rapport ‘De lessen van Lithium Werks’, opgesteld in opdracht van de Overijsselse Gedeputeerde Staten.

De lening aan Lithium Werks voor de bouw van een batterijcampus op de voormalige luchthaven Twente was in twee maanden rond. Maar al snel blijkt dat de Nederlandse topman Kees Koolen te ver voor de troepen is uitgelopen en de buitenlandse aandeelhouders niet meekrijgt. Koolen vertrekt en neemt zijn bedrijf Super B, dat eerder in Lithium Werks was opgegaan, mee. De campus staat daarmee op losse schroeven, maar Lithium Werks is niet van zins om de lening direct terug te betalen.

Volgens Eocrys zijn de provincie en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, beheerder van de fondsen waaruit een deel van de lening afkomstig is, niet in de fout gegaan. Maar het adviesbureau beveelt wel aan de procedures aan te scherpen, onder meer door informatievoorziening aan Statenleden te verbeteren en de risico’s van dergelijke projecten duidelijker te communiceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content