Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 4 minutes
Wim Van Thillo studeerde in juni 2005 af als burgerlijk elektrotechnisch ingenieur aan de KU Leuven met als specialisatie telecommunicatie. Tegelijkertijd behaalde hij zijn kandidaatsdiploma handelsingenieur. Toch koos hij een technische carrièrestart: doctoreren bij Imec in Leuven. Hij doet daar onderzoek naar algoritmes voor digitale communicatie bij 60 GHz.
Maandag
De week begint wat ongewoon: ik help mijn begeleider bij het afnemen van een telefonisch interview met een Chinese topstudent die wil doctoreren op Imec. Gezien het tijdsverschil met China moet dit ‘s morgens vroeg: het nadeel van een reputatie die ver reikt. Het gesprek herinnert me eraan mijn vluchten en hotel te boeken voor een conferentie in Beijing in mei. Zodra dat is geregeld, ga ik verder met het paper dat ik bestudeer en onderzoek of we de technieken kunnen toepassen binnen ons 60 GHz onderzoek. Als ik een idee heb, werk ik een analytisch model uit op papier en implementeer ik het in Matlab om simulaties te kunnen uitvoeren. Eenmaal thuis bel ik via Skype nog even met een collega die een postdoc doet aan de UC Berkeley in Californië. Deze zomer wil ik daar drie maanden onderzoek doen en we werken hier samen een voorstel voor uit.
Dinsdag
In de voormiddag werk ik aan mijn Matlab-model. Ik wil de simulaties zo snel mogelijk starten, zodat ik donderdag de resultaten kan bespreken met mijn begeleiders tijdens onze wekelijkse vergadering. Om wat uit te waaien, loop ik met mijn collega‘s voor de lunch een uurtje in de bossen van Heverlee. In de namiddag staat een vergadering met onze ’analoge‘ collega‘s op het programma. Omdat ik digitale algoritmes ontwerp om analoge imperfecties te compenseren, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de analoge wereld. Rond zes uur zit de werkdag erop en vertrek ik naar mijn avondles Engels.
Woensdag
Deze ochtend werk ik aan mijn nieuwste paper. Publiceren is immers een belangrijk deel van doctoraatsonderzoek. Als je interessante resultaten boekt, moet je ze ook nog aan de buitenwereld kenbaar maken. In de namiddag begeleid ik een studentenproject op de universiteit, het didactische luik van een doctoraat. ‘s Avonds nog een les Chinees en dan weer naar huis.
Donderdag
Vandaag verfijn ik het analytisch model waar ik mijn algoritmes op baseer. Volgens mijn promotor gebruikte ik daarin notaties die niet gangbaar zijn in ons domein en zaten er nog wat onnauwkeurigheden in. Ik lunch met een collega-doctorandus van de KU Leuven die ook naar de conferentie in Beijing gaat. In de namiddag is er de wekelijkse 60 GHz-vergadering met mijn copromotor van de Université Libre de Bruxelles, mijn teamgenoot-doctorandus en mijn dagelijkse begeleiders van Imec. We bespreken de geplande stage aan de UC Berkeley, de resultaten van mijn laatste simulaties en een lopende patentaanvraag voor een van onze algoritmes.
Vrijdag
De dag begint in Brussel met een presentatie over ’cognitive radio‘ door een van mijn begeleiders. Nadien eten we een hapje en keren we terug naar Leuven. Die middag is er op Imec een seminarie over ’technology-aware design‘. Niet meteen mijn vakgebied maar toch interessant om de context van ons onderzoek te begrijpen. Ik geef nog een presentatie voor ons team over mijn resultaten van het afgelopen halfjaar, waarna ik met wat collega‘s nog een pintje ga drinken. Het weekend kan beginnen.