Interview

‘Geef ons een spec op een bierviltje en we leveren een goede chip af’

René Raaijmakers
Leestijd: 10 minuten

Sinds de start in 1989 maakt Melexis een stormachtige groei door.Het fabless chipbedrijf heeft tot nu toe een vlekkeloos track record. Omzet en winst groeiden elk jaar met dubbele cijfers. De Belgische halfgeleiderfabrikant kan met zijn focus op chips voor automotive nog lang vooruit, zegt topman Rudi De Winter.

Twee sobere balzalen boven elkaar. De designers van Melexis in het plaatsje Tessenderlo bij Hasselt werken op ruime en open vloeren. Kasten met plots van geïntegreerde schakelingen sieren metalen archiefkasten. De tafels van ontwerpers liggen bezaaid met prototype bordjes en sensormodules.

Het is laat op de dag en Rudi De Winter (45) stelt voor om meteen een kijkje te nemen naar zijn ontwerpers. De manier waarop de chief executive officer van Melexis de sensormodules oppakt en erover spreekt, het hart van deze man ligt duidelijk bij producten en het designwerk. Hij laat een deel van een stuurkolom zien met een optische stuurhoeksensor van Melexis. ’Dit is straks onderdeel van DSC (Dynamic Stability Control, RR)‘, legt hij uit. ’DSC verzamelt gegevens over het gedrag van de auto: snelheid, slip en stuurhoek die deze sensor meet. Daaruit berekent een signaalprocessor of de auto stabiel op de weg ligt. Als dat niet zo is, dan grijpt het systeem in door bij te sturen of te remmen. De terugkoppeling is zodanig dat de auto weer op het juiste pad komt. De bestuurder merkt het vaak niet, misschien dat er even een lampje gaat branden om te laten weten dat hij eigenlijk te snel rijdt.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content