Technieuws

Gedoteerde kwantumdots lijken aardig op hun bulkbroers

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Wat gebeurt er als kwantumdots van halfgeleidende materialen worden gedoteerd? Is het effect vergelijkbaar met dat van doelbewust ingebrachte verontreinigingen in ’platte‘ halfgeleiders? Hoewel kwantumdots al een poosje meegaan, wist de wetenschap tot voor kort geen goed antwoord te formuleren op deze vragen, die toch best voor de hand liggen. Israëlisch onderzoek gepubliceerd in Science brengt daar verandering in.

De traagheid van de wetenschap is te begrijpen: het valt niet mee om gecontroleerd vreemde elementen in de atomaire clusters te introduceren. Her en der zijn verkennende experimenten gedaan, maar een algemeen toepasbare synthetische methodologie die vergelijking van resultaten en materialen mogelijk maakt, werd zo snel niet gevonden. Gelukkig zijn kwantumdots al interessant genoeg, bijvoorbeeld vanwege de unieke mogelijkheden om fysische eigenschappen via de grootte te tunen. Misschien had dotering – bij uitstek eveneens een methode om elektronische en optische eigenschappen te beïnvloeden – daarom geen prioriteit.

Achteraf praten is altijd makkelijk, maar dotering van kwantumdots bleek in ieder geval het probleem niet te zijn. Onderzoekers van Hebrew University en Tel Aviv University schaafden zodanig aan een recept voor de groei van een gouden schilletje om halfgeleiderdots heen dat de vreemde atomen de kans kregen de kwantumdots in te diffunderen. Omdat ze van kant-en-klare kwantumdots uitgaan, is het eenvoudig om de gevolgen van dotering in kaart te brengen. Dat is namelijk simpelweg een kwestie van het origineel en het product met elkaar vergelijken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content