Achtergrond

GDB 7 en Eclipse brengen debuggen stap vooruit – en terug

Peter Soetens (peter@thesourceworks.com) is sinds 2001 actief met embedded en realtime Linux en ondersteunt bedrijven in het opzetten van besturingsplatforms met opensource technologieën.

Leestijd: 6 minuten

In september kwam de langverwachte versie 7 van de populaire Gnu Debugger (GDB) uit met een aantal interessante nieuwe features, zoals opnemen van sessies en teruggaan in de tijd, Python-scripting en het stilleggen van een enkele thread. Peter Soetens behandelt deze nieuwe functionaliteiten en hun zwaktes en legt uit hoe ze vanuit Eclipse zijn te ontginnen.

GDB, de debugger van het Gnu-project, is een van de bekendste debuggers ter wereld, maar zeker nog niet de meest geavanceerde. Het project lijdt naar opensourcenormen onder trage releasecycli en heeft geduchte concurrenten in Visual Studio van Microsoft, Lauterbachs Trace32 Powerview en Green Hills‘ Multi-IDE. Deze twee laatste staan sterk bekend bij ontwerpers van embedded systemen. Ze bieden hardwareprobes of software-instrumentatie waarmee de programma-uitvoer tot in het kleinste detail is te analyseren. Met de release van GDB versie 7 afgelopen september kunnen de gebruikers echter opgelucht ademhalen. Deze editie heeft belangrijke nieuwe features, die naar verwachting het komende jaar verder worden verfijnd tijdens de minor-releases 7.x.

Voor wie zich GDB maar vaag herinnert, een kort overzicht. De Gnu Debugger is een bekwame cross-target, multiplatformdebugger met ondersteuning voor in totaal tien programmeertalen. C/C++, Java, Objective-C/C++ en Ada zijn de belangrijkste. Daarnaast ondersteunt GDB een breed scala aan processoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content