Analyse

GCC viert zilveren jubileum

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

25 jaar geleden bracht Richard Stallman zijn vrije en opensource C-compiler uit. Sindsdien is GCC uitgegroeid tot een kracht van betekenis in de computerindustrie, waarmee vriend en vijand rekening houden.

Het was maart 1987 dat Richard Stallman, initiatiefnemer van het Gnu-project voor een open en vrij Unix-systeem, de eerste openbare release uitbracht van zijn Gnu C Compiler (GCC). Bijna had het pakket Nederlandse wortels gehad: Stallman wilde zijn GCC eigenlijk baseren op de compiler van de VU. Die ondersteunde meerdere doelarchitecturen en zowel C als Pascal – precies wat Stallman beoogde. De beheerders wilden hun compiler echter niet vrijgeven en Stallman koos de compiler van Lawrence Livermore Lab voor Pastel, een Pascal-dialect. Uiteindelijk is ook hiervan geen code in GCC terechtgekomen, want nadat Stallman de compiler had aangepast voor C bleken geheugenbeperkingen ports in de weg te staan en moest hij de rest ook zelf ontwikkelen.

GCC ontketende een revolutie binnen de industrie. De tool werkt voor nop, maar vooral de kwaliteit van de opensource compiler bleek hoog, met name in de ondersteuning van de codestandaarden. Eventuele problemen konden programmeurs bovendien zelf oplossen. En dat is geen overbodige luxe want compilers zijn complexe gereedschappen die optimalisatiestappen zetten waar wel eens een fout in kan sluipen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content