Gazelle maakt fiets die smartphone onderweg uitschakelt

Reading time: 1 minute

Author:

In zijn innovatiecentrum in Dieren werkt Gazelle aan de eerste fiets die appen en bellen tijdens het rijden onmogelijk maakt. Hiervoor bouwt het de Safedrivepod in van het gelijknamige bedrijf uit Oosterbeek. Dit systeempje maakt via bluetooth verbinding met een speciale app op de smartphone, die het toestel uitschakelt bij een snelheid van minstens tien kilometer per uur. ‘Fietsers kunnen dan niet meer afgeleid raken. Ze richten zich volledig op het verkeer’, aldus Gazelle-woordvoerder Ferdi Ertekin.

‘Uit onderzoek blijkt dat verkeer de grootste bezorgdheid is van ouders’, zegt Paul Hendriks van Safedrivepod. ‘Met deze fiets liggen zij niet meer wakker. Het systeem valt niet te omzeilen zonder hun medeweten.’ Als hun kinderen de app deactiveren, bijvoorbeeld door bluetooth op hun telefoon uit te schakelen, krijgen ouders een seintje.

De Safedrivepod is er ook voor in de auto. Dan blokkeert de app de toegang tot alle andere apps tijdens het rijden en zijn alleen handsfree bellen en navigatie nog mogelijk. Hiermee richt het Oosterbeekse bedrijf zich onder meer op werkgevers die veilig rijden willen stimuleren. Zij krijgen een mailtje als een medewerker de app op zijn telefoon uitzet.

Volgens Hendriks is de Safedrivepod niet louter een repressief middel. ‘We moeten ons bewust worden dat smartphonegebruik in het verkeer niet normaal is. Met ons product versnellen we deze beweging.’