Kort nieuws

Gartner: ‘Ic-markt groeit met 7,5 procent’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens Gartner kan de wereldwijde chipmarkt dit jaar een groei van maar liefst 7,5 procent tegemoet zien, naar 451 miljard dollar. Eerder hield de marktonderzoeker het nog op 4 procent, maar de tweede helft van 2017 stegen de prijzen dram-geheugen en nand-flash, en dat heeft een gunstig effect op de ic-markt als geheel.

Toch heeft die prijsstijging ook een keerzijde: de marge voor leveranciers van bijvoorbeeld smartphones, pc’s en servers wordt kleiner, waardoor zij de prijzen moeten verhogen. Dat destabiliseert de markt in 2018 weer.

Zonder het geheugensegment groeit de ic-markt dit jaar met 4,6 procent (tegen 9,4 vorig jaar). Fpga’s, opto-elektronica, asics en sensoren jagen de groei aan. Ook assp’s doen het goed, dankzij de vraag naar gpu’s, automotive chips en bekabelde-communicatie-infrastructuur. Ook verwacht Gartner op korte termijn een vraag naar processoren in het datacentrum vanwege de invloed op de performance van de oplossingen voor de Meltdown- en Spectre-kwetsbaarheden. Dat is slechts van korte duur, want nieuwe processoren die op de markt komen, zullen daar niet gevoelig voor zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content