Kort nieuws

Gartner blijft sceptisch over EUV

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Gartner Dataquest heeft meer vertrouwen in immersie- en double patterning-technologie voor de productie van 32- en 22-nanometerchips, dan in extreem ultravioletlithografie (EUV). Al in 1999 stelde de marktonderzoeker zich op de positie dat EUV het nooit tot mainstream chipfabricagemethode zou schoppen. De geboekte vorderingen negen jaar later zijn onvoldoende om terug te komen op dit standpunt, vindt Gartner.

De marktonderzoeker komt met deze mededeling op het moment dat de voornaamste trekkers van EUV-ontwikkeling bekend maakten samen te gaan werken. Het College of Nanoscale Science and Engineering (CNSE) van de University at Albany partnert met Imec om de introductie van EUV te versnellen. ASML en IBM ondersteunen dit initiatief.

Ondanks zijn scepsis ziet Gartner de Albany-Imec-samenwerking als een positieve ontwikkeling die de kans dat EUV het toch gaat maken, vergroot. ’Het impliceert dat de partners EUV als de meest haalbare benadering blijven zien. Het leidt geen twijfel dat deze alliantie de voortgang van EUV zal stimuleren‘, schrijft Gartner. Garanties dat met EUV 32-nanometerchips of welke chips dan ook gemaakt zullen worden, zijn er echter niet, denken de Amerikanen. ’EUV is een brute force-oplossing die tegen de grenzen van het fysisch mogelijke aanloopt. Er moeten nog flinke barrières genomen worden voordat de techniek productierijp en kosteneffectief is.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content