Kort nieuws

Game-ontwikkelaar 1Uptoys kopje onder

Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse start-up 1Uptoys is er niet in geslaagd financiering veilig te stellen. De rechtbank heeft deze week het faillissement van de game-ontwikkelaar bekrachtigd.

1Uptoys begon in 2006 met de ontwikkeling van een elektrische luchtgitaar en bijpassende drumkit. Het speelgoed werd bediend door bewegingen in de lucht te maken. Een uitzwaaiende slag met de drumstokjes resulteert bijvoorbeeld in het geluid van de cimbalen op de drum en de onzichtbare snaren van de gitaar worden geactiveerd door een elektronisch plectrum. Eenvoudige sensoren zorgen voor detectie van de bewegingen, die een bijzonder simpel microcontrollertje met honderd byte geheugen verwerkte. Daar was het goedkope chipje oorspronkelijk helemaal niet voor bedoeld; het Rotterdamse ontwikkelteam moest hem zelf tweaken en reverse engineeren voor de taken die ze hem lieten uitvoeren.

Het jonge bedrijf sloot een overeenkomst af met een Chinese speelgoedfabrikant, die de producten op de markt bracht. Het Nederlandse speelgoed schopte het tot de schappen van winkels in diverse landen, en is eveneens te koop in verschillende webshops. Een beetje meeliftend op het succes van het bekende spel Guitar Hero en de Wii-console, vallen ze in de smaak en worden er tienduizenden van verkocht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content