Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Het satellietnavigatiesysteem Galileo, waarvan het concept in 1999 door de Europese Unie werd gelanceerd, zal uit de Europese portemonnee betaald moeten worden en niet door het publiekprivate consortium dat zich aanvankelijk had opgeworpen om voor de kosten op te draaien. Minister van Financiën Wouter Bos staat argwanend tegenover meer Nederlands geld voor het project.
Het consortium dat het systeem zou gaan bouwen en bekostigen, bestond uit Aena, Alcatel-Lucent, Deutsche Telekom, EADS, Finmeccanica, Hispasat, Inmarsat en Thales. Deze investeerders zijn nu definitief afgehaakt. Zij zullen het systeem alleen nog maar bouwen, terwijl de Europese burgers al het geld voor Galileo moeten ophoesten. De rekening dreigt nu op te lopen van 1,2 miljard naar 3,6 miljard euro. Wouter Bos stoort zich daaraan, met name omdat in het consortium geen Nederlandse ondernemingen zitten.
Het zal nog even duren voordat er op Europees niveau overeenstemming is bereikt over de financiering van Galileo. Door deze problemen zal het systeem pas in 2012 operationeel zijn, twee jaar later dan gepland.

Door geldproblemen loopt de lancering van Galileo opnieuw twee jaar vertraging op. het satellietnavigatiesysteem zal pas in 2012 operationeel zijn.
Karel van Miert, oud-eurocommissaris voor mededinging en transport, vindt de houding van Nederland bekrompen. ’EU-lidstaten moeten durven loskomen van die gedachte van juste retour, het leggen van een directe relatie tussen bijdragen aan Europese projecten en de opdrachten die dat voor hun bedrijfsleven oplegt.‘ Hij benadrukt dat Europa zich onafhankelijk moet opstellen ten opzichte van de VS. ’Wat op het spel staat, is het gemeenschappelijk Europees belang om een hoogwaardig technologisch systeem als Galileo in de ruimte te brengen‘, aldus de Belg Van Miert.
In 1999 besloten de lidstaten van de Europese Unie om Galileo te bouwen als tegenhanger voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische Glonass. Eind 2005 begon het samenwerkingsverband risico‘s af te schuiven. Veel bedrijven in het consortium werken in de defensiesector, waar ze gewend zijn om overheden om hulp te vragen. Bovendien rees de vraag bij de geldschieters of Galileo wel voldoende op zal brengen. De gestelde deadline van 10 mei werd niet gehaald en de bedrijvengroep haakte definitief af.
Galileo heeft twee voordelen boven gps. Het garandeert een constant signaal en heeft bij een plaatsbepaling een afwijking van twee meter. Bij gps is dat ongeveer 10 meter.