Kort nieuws

Galileo-navigatiesysteem gaat eindelijk validatiefase in

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen vrijdag zijn de derde en vierde satelliet gelanceerd voor het Galileo-navigatiesysteem, wat ooit de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS moet worden. Met de toevoeging van de twee satellieten kan na lang getreuzel de validatie van de technologie beginnen – voor een plaatsbepaling zijn vier satellieten nodig. Het duurt dan nog tot 2015 voordat een eerste versie van het systeem operationeel is, terwijl de completering pas voor het einde van het decennium gepland staat.

Het Galileo-project kent een lange en pijnlijke geschiedenis die teruggaat tot 1999. Toen onthulde de Europese Commissie zijn plannen voor een plaatsbepalingsysteem met aanzienlijk hogere nauwkeurigheid dan GPS. De ontwikkeling zou via een publiek-privaat consortium verlopen en het bedrijfsleven moest een groot deel van de kosten voor zijn rekening nemen. Tegen 2010 zou het operationeel zijn.

Door gekibbel kwam er echter letterlijk en figuurlijk bijna niks van de grond. In 2007 besloot de Europese Commissie om de ontwikkeling naar zich toe te trekken. In de tussentijd werden twee satellieten gelanceerd die eigenlijk niks anders deden dan de juiste frequentieband bezet houden, omdat Europa anders zijn rechten hierop zou verspelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content