Opinie

Gaat Arm Intel verslaan?

Marco Jacobs is VP marketing bij Videantis.

Leestijd: 3 minuten

Er zijn twee giganten in processorland: Intel en Arm. Van origine waren deze twee geen concurrenten. Ze bedienden ieder hun eigen markt. Intel werd groot met de pc. Deze persoonlijke computers versloegen in het begin van de tachtiger jaren de veel duurdere mini’s en mainframes. Niet alleen IBM maakte op Intel gebaseerde pc’s. Er kwamen al snel vele klonen op de markt die de prijs verder naar beneden drukten. De Intel-processor was op zich niet zo nieuw, het prijsniveau wel. Pc’s waren vaak honderd of duizendmaal goedkoper dan de computers die ze uit de markt drukten en ze werden al snel niet meer alleen zakelijk ingezet, maar ook thuis, wat compleet nieuwe manieren van gebruik teweegbracht. Pc’s werden bijvoorbeeld al snel spelcomputers, en schrijfmachines werden snel afgeschaft.

Het verhaal van Arm is vergelijkbaar. Het is groot geworden door de mobiele telefoons van Nokia. Arm is qua processorarchitectuur net als Intel verre van uniek. Het bijzondere is wederom het prijsniveau, wat mogelijk wordt gemaakt door het verdienmodel. Arm verkoopt zelf geen silicium, maar alleen de blauwdruk van de processor. Klanten betalen een bedrag vooraf en royalty’s wanneer de chip in productie gaat. Hierdoor kost een Arm-processor de halfgeleiderfabrikanten aan royalty’s niet veel meer dan vijf cent. Wanneer je een nieuw mobieltje koopt, is vaak het eerste dat je doet het plastic velletje van het beeldscherm verwijderen. Dit simpele beschermlaagje kost meer dan het hart van het mobieltje aan royalty’s.

Tegenwoordig klimt Arm snel op naar Intels terrein. Waar Arm-chips aanvankelijk controllers waren in eenvoudige embedded systemen, vormen ze nu vaak het hart van veelzijdige mobieltjes die niet alleen kunnen bellen, maar ook worden gebruikt voor foto’s, muziek, spelletjes, navigatie en toegang tot het internet. Tablets hebben vaak een zelfde, op Arm gebaseerde chip aan boord en kunnen zelfs worden omgetoverd tot een minilaptop door er een toetsenbordje aan te klikken. De laatste maanden zijn er ook steeds meer initiatieven die een Arm in servers en zelfs supercomputers plaatsen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content