Binnenstebuiten

Gaas – de eeuwige technologie van de toekomst?

Paul van Gerven
Leestijd: 6 minuten

Galliumarsenide is een verdienstelijk materiaal voor schakelingen in de communicatie-, imaging- en radiotechnologie, maar tot het hoofdpodium van de halfgeleiderindustrie – de processor – heeft de samengestelde halfgeleider het nooit geschopt. Is het materiaal voor eeuwig gedoemd tot de nichetoepassingen?

Er doet in Silicon Valley een oud grapje de ronde: galliumarsenide is de technologie van de toekomst. Bedoeld wordt dat de samengestelde halfgeleider weliswaar potentie herbergt, maar die nooit verzilverd wordt – of zal worden.

Zoals veel grapjes bevat ook deze een kern van waarheid. De veelbelovende eigenschappen van galliumarsenide (Gaas) zijn al jaren bekend, maar van grootschalige toepassing is het tot nu toe nooit gekomen. Alleen in niches wegen de relatief hoge kosten op tegen de bijzondere fysische eigenschappen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Strategy Analysis becijferde een omzet van 3,6 miljard dollar per voor de wereldwijde Gaas-markt. Dat is weinig meer dan een rimpeling in de jaarlijkse 300 miljard die de halfgeleiderindustrie omzet als geheel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content