Fysicon stuurt pathologische gigapixelbeelden over internetlijntje

Reading time: 2 minutes

Author:

Fysicon uit Oss krijgt 250 duizend euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om een systeem te maken waarmee pathologen via een gewone internetverbinding een foto van een microscopisch preparaat kunnen bekijken. Deze bestanden zijn gigabytes groot, maar de Brabanders hebben een methode ontwikkeld om ze efficiënt via relatief trage verbindingen te tonen. ’We kunnen er nog niet te veel over zeggen‘, laat Fysicon-directeur Bert Elberse weten, ’maar het gaat niet om een compressiemethode en de beelden blijven bij de verzender.‘ De techniek zou ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld voormalige Oostbloklanden, waar geen snelle internetverbindingen voorhanden zijn.

Pathologen zijn relatief dun gezaaid en bovendien verregaand gespecialiseerd in een bepaald orgaan. Microscopische glaasjes worden daarom nu per post rondgestuurd om het monster bij de juiste patholoog te krijgen. Met een elektronische oplossing worden ze in zeer hoge resolutie gedigitaliseerd. De microscoop kan vervolgens worden vervangen door een beeldscherm, waarmee de patholoog op het beeld kan inzoomen.

Fysicons technologie richt zich op het bekijken van de beelden via een internetnetverbinding. ’Wij hebben al veel ervaring in de behandeling van beelden zodat ze via internet verstuurd kunnen worden met onze oplossing voor radiologische beelden‘, zegt Elberse. In het ziekenhuis waar het monster wordt genomen, hoeft dan alleen nog een laborant aanwezig te zijn. Voor het digitaliseren van de monsters leunt Fysicon op bestaande apparatuur. ’We zullen wel per scanner andere software moeten schrijven. De output is in dit gebied nog niet gestandaardiseerd, zoals bij radiologie.‘ Binnen een tot anderhalf jaar moet de methode marktrijp zijn.