Kort nieuws

Fujifilm en Differ starten onderzoeksgroep

Leestijd: 1 minuut

Fujifilm in Tilburg start samen met energie-instituut Differ een nieuwe onderzoeksgroep voor functionele films gemaakt met atmosferische plasmadepositie. ’Functionele folies zijn enorm interessant, maar om ze grootschalig toe te passen hebben we fundamenteel begrip en controle nodig over het grillige plasma tijdens het productieproces. Samen met Differ bouwen we die noodzakelijke fundamentele kennis uit om de technologie van functionele films grootschalig en kosteneffectief te introduceren‘, zegt senior onderzoeker Jan Bouwstra van Fujifilm.

De samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Fujifilm ontwikkelde eerder al een plasmadepositietechniek met de Eindhovense groep ’Plasma and Materials Processing‘. De hoogleraar die daar de leiding had, Richard van de Sanden, werd in 2011 directeur van Differ, dat voortkomt uit een strategische heroriëntatie van het Fom-instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen.

De nieuwe onderzoeksgroep is onderdeel van Differ en gaat van start met een senior wetenschapper en twee promovendi. De partners willen de groep op termijn uitbreiden met twee tot vier postdocposities en promotieplaatsen. De groep wordt gevestigd in het Plasma Competence Center van Fujifilm in Tilburg. Het onderzoeksprogramma duurt vijf jaar en heeft een totaal budget van drie miljoen euro.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content