Redactioneel

Frisse Frans

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 4 minuten

Zet NXP zijn hele business in de uitverkoop? Ik heb het via de telefoon niet helemaal kunnen beoordelen, maar de reactie van Frans van Houten – ’absoluut niet waar!‘ – op mijn vraag was fel. Zo heb ik hem in ieder geval nog nooit horen reageren.

Laat ik het maar toegeven, aan mijn kant speelden ook andere zaken mee. Philips had twee dagen ervoor de handdoek in de ring gegooid in wat nog steeds de belangrijkste markt is voor televisies, de VS. Ik was getuige van de zoveelste afgang van een wereldmacht in elektronica. De zoveelste deconfiture: geheugenchips, beeldbuizen, platte schermen, pc‘s, mobiele telefoons, alles waar je ballen voor nodig hebt, heeft Philips de afgelopen decennia laten liggen of uit handen gegeven. Nu dan het begin van een afgang in platte tv‘s.

Dat het voormalige Philips Semiconductors de zeggenschap uit handen gaf over zijn chips voor mobiele telefoons – allemaal in één week tijd – dat werd me allemaal een beetje teveel. Ik las de kranten en internetsites en blijkbaar hadden ook andere media de vraag gesteld. Was er een uitverkoop op handen? In alle berichten was Van Houten even stellig: daarvan was geen sprake. NXP ging het geld gebruiken om zijn bestaande divisies sterker te maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content