Freescale zet in op UWB-voorsprong met draadloze USB


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Belkin en Gefen hebben op de Consumer Electronics Show in het Amerikaanse Las Vegas draadloze USB-producten gepresenteerd op basis van Freescale‘s Ultrawideband (UWB)-chips. Daarmee lijkt de Motorola-dochter stevig te willen inzetten op de UWB-markt voordat er een wereldwijde standaard is.

Belkin komt met de Cablefree-hub waar gebruikers vier USB-apparaten op kunnen aansluiten. Deze communiceert draadloos met een dongle in de pc. Vooral voor laptopgebruikers moet dit uitkomst bieden, omdat zij hiermee eenvoudig alle randapparatuur kunnen aansluiten.

De draadloze USB-extender van Gefen heeft als doel om volledig af te rekenen met kabels. Twee zenders in een USB-poort zorgen voor de verbinding. Voor het draadloze contact gebruikt deze apparatuur de fysieke en MAC-laag van Freescale‘s XS110-oplossing. De Extreme USB-technologie van Icron Technologies zorgt dat ze volledig compatibel zijn met USB 2.0 zonder dat er externe drivers aan te pas komen.

Naast de draadloze USB-oplossingen kondigde Freescale ook een UWB-gebaseerd multimediasysteem voor auto‘s aan. Daarmee kan een server gelijktijdig twee videostromen naar lcd-schermen op de achterbank sturen.

Freescale gebruikt de Direct Sequence Ultrawideband-specificatie (DS-UWB) in zijn chipsets. Dit is één van de twee rivaliserende UWB-specificaties (zie Bits&Chips 1, 2006) die bij standaardorganisatie IEEE ligt. Producten gebaseerd op deze specificatie zijn niet compatibel met het andere voorstel, de OFDM-technologie van het Wimedia-consortium. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat ook hiervan de komende zes maanden draadloze USB-producten op de markt zullen verschijnen onder de noemer Certified Wireless USB. Het overgrote deel van de elektronicafabrikanten waaronder Intel, Philips en Texas Instruments is bij de Wimedia-alliantie aangesloten.

’Consumenten zullen het verschil tussen de twee waarschijnlijk niet weten, en dat vertroebelt de markt‘, aldus Stan Bruederle van Gartner. ’Dit maakt het noodzakelijk voor de bedrijven om duidelijk aan te geven welk van de twee technologieën ze gebruiken in hun producten. De termen Certified Wireless USB en Cablefree USB helpen hierbij.‘ Met de aankondigingen op de CES is Freescale de eerste die met werkende producten komt, waardoor ze een voorsprong zouden kunnen krijgen.

Belkin en Gefen hebben nog geen prijs aangekondigd voor hun producten, maar Gartner verwacht dat deze aanvankelijk tussen de vijftig en honderd dollar per set komen te liggen. ’Hogere prijzen zullen consumenten waarschijnlijk ontmoedigen om deze producten aan te schaffen‘, aldus Bruederle.