Kort nieuws

Freescale sluit twee 150 mm-fabs

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Freescale Semiconductors wil zijn 150 mm-fabrieken sluiten in het Franse Toulouse en het Japanse Sendai. Het sluitingsproces, dat tweehonderd miljoen dollar kost, moet aan het eind van 2011 een feit zijn. Dat zei de Amerikaanse chipmaker bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers. Het bedrijf zegt genoeg te hebben aan zijn drie resterende 200 mm-fabs. De productie van de meest geavanceerde producten wordt al uitbesteed aan foundry‘s. Het afstoten van de fabs moet honderd miljoen dollar per jaar besparen.

Freescale is net als NXP door private equity met een forse schuldenlast getooid. Het bedrijf ging de Eindhovenaren voor in een obligatieruil. NXP reduceerde zijn jaarlijkse rentelast met dertig miljoen euro via deze gedeeltelijk geslaagde constructie, Freescale haalde er afgelopen kwartaal 140 miljoen dollar vanaf. De Amerikanen hebben het tij zeker niet nog gekeerd. Ze konden weliswaar netto-inkomsten opschrijven van 1,8 miljard dollar, maar dat kwam vooral door een eenmalige fiscale herstructurering. Het operationele verlies bedroeg 351 miljoen dollar, mede dankzij met 40 procent ingezakte verkopen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content