Kort nieuws

Freescale gebruikt nanokristallen in flashgates

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Freescale vervangt op termijn het polykristallijn silicium in de zwevende gate van zijn flashgeheugens door een dunne film van nanokristallijn silicium. Een jaar of vijf geleden realiseerden de Amerikanen zich dat het traditionele materiaal de eindstreep niet zou halen. Naarmate flash kleiner en kleiner wordt, zijn er steeds minder elektronen bij betrokken. Het kleinste lekje, bijvoorbeeld een oneffenheidje in het materiaal, is daarom al snel fataal.

Het nanogestructureerde materiaal heeft daar geen last van. Omdat de nanokristallen tamelijk ver uit elkaar liggen en er dus geen elektrisch contact is, loopt er bij een defect hooguit één kristal tegelijk ’leeg‘. De gate blijft in dat geval echter functioneel.

Nanokristallijn flash biedt daarnaast verschillende voordelen. Zo scheelt het in de fabricage een aantal maskerstappen en volstaan goedkoper opererende depositietools om de circa vijftien nanometer grote kristalletjes neer te leggen. Het eindproduct is betrouwbaarder en beter bestand tegen hoge temperaturen. ’Je kunt ze twintig jaar bij 150 graden Celsius bakken en nog steeds data uitlezen‘, aldus Gowrishankar Chindalore die de ontwikkeling van het nanoproces aanvoerde. Ten slotte zijn de programmeer- en wistijden beduidend korter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content