Technieuws

Fraunhofer-robot aapt mensen na

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Op de Automatica-beurs in München demonstreerde het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation een robot die menselijke bewegingen imiteert. De ontwikkelaars van Mirrobot zien dit als een opstap naar een servicerobot die reageert op menselijke gebaren en spraakcommando‘s. Voor dat laatste is reeds commerciële software beschikbaar, maar het onderzoek naar bewegingsherkenning is minder ver gevorderd. Met de Mirrobot laten de ontwikkelaars zien dat bewegingsherkenning door een robot een haalbare kaart is.

Voor de Mirrobot ontwikkelde Fraunhofer een camera die de omgeving driedimensionaal in kaart brengt. Software vertaalt deze informatie naar een mensmodel en bepaalt daarmee de plaats en positie van de armen en het hoofd van een menselijke meester. Het apparaat werkt door de tijdsduur te meten tussen het uitzenden en weerkaatsen van infraroodstraling. Hieruit reconstrueert het de afstand tot verschillende objecten in de ruimte. De Duitse onderzoekers verkozen deze aanpak boven het gebruik van laserscanners vanwege de hogere temporele resolutie en de afwezigheid van bewegende onderdelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content