Fraunhofer navigeert zonder satellieten

Reading time: 1 minute

Author:

Het Fraunhofer Institute for Integrated Circuits gooit navigatie over een hele andere boeg: niet via satellieten maar op basis van WLan-signalen. De Duitse organisatie houdt momenteel met enkele partners een proef in Neurenberg. Het systeem is alleen geschikt voor tamelijk dichtbevolkte gebieden.

Een database met de locaties en karakteristieken van lokaal beschikbare WLan-netwerken vormt het hart van de Duitse aanpak. De gebruiker moet deze downloaden naar zijn navigatieapparaatje, bijvoorbeeld in een mobiele telefoon of PDA. Vervolgens vergelijkt dat apparaatje de signaalsterktes die hij meet met de waarden die in de database zijn opgenomen. Omdat de signaalsterkte voorspelbaar afneemt met de afstand tot de bron, zijn drie tot vier metingen voldoende om een nauwkeurige plaatsbepaling te doen.

In dichtbevolkte steden zijn veertig verschillende draadloze netwerken geen uitzondering. In zo‘n geval kan het systeem preciezer uitpakken dan gps-navigatie.

Nadeel van de methode is dat de database up-to-date moet worden gehouden. Het onderzoeksinstituut in Erlangen betoogt echter dat aanbieders van het nieuwe navigatiesysteem de kosten kunnen terugverdienen met advertenties, eventueel gekoppeld aan de locatie. In Neurenberg worden onder meer diensten getest die het systeem gebruiken voor het oproepen van een taxi en voor het vinden van nabijgelegen restaurants, apotheken en parkeerplekken.

Het maakt voor de werking van het WLan-navigatiesysteem niet uit of het om publieke of private netwerken gaat. Het is namelijk voor de meting van de signaalsterkte niet nodig om verbinding te maken.