Your cart is currently empty!
Fraunhofer maakt draadloze sensor voor in de hersenpan
In aanloop naar de Medica-beurs over twee weken in Düsseldorf heeft het Fraunhofer Instituut een sensorontwerp onthuld om de druk van hersenvloeistof langdurig te monitoren. Alhoewel het nog niet om een werkend product gaat, denken de Duitse onderzoekers wel een belangrijke stap hebben gezet in de ontwikkeling door de behuizing op de schop te nemen. Het systeem zou in de hersenpan geïmplanteerd worden en via een draadloze verbinding zijn waarden doorsturen.
Een te hoge druk in de schedel is een groot probleem dat snel tot hersenschade leidt. Dat is een acuut gevaar bij bijvoorbeeld ongevallen of hersenbloedingen. Overtollige vloeistof wordt dan via een een gat in de schedel afgetapt en de druk via een katheter gemonitord. De druk kan echter ook chronisch verhoogd zijn en dementie en andere problemen veroorzaken. Dit is veel lastiger te meten: het verschil is maar klein en de hersendruk varieert sterk over de dag. Voor kathetergebaseerde metingen moeten patiënten daarom meerder dagen worden opgenomen voor een betrouwbare uitspraak.
Het Fraunhofer-systeem komt tegemoet aan dit probleem. Patiënten kunnen er hun dagelijkse leven mee leiden en regelmatig een meting uitvoeren via een RF-verbinding. Het idee is niet heel nieuw, maar tot nog toe lukte het niet om een sensor te maken die het langer dan een paar dagen uithoudt. De biocompatibele materialen laten vocht makkelijk door, waardoor de sensor werd aangetast. Het Fraunhofer Instituut voor Biomedische Engineering (IBMT) hebben deze syntehetische materialen nu maar laten varen. In plaats daarvan gebruiken ze en een metalen behuizing. De silicium druksensor is afgedekt door een buigzaam metalen membraan.