Fraunhofer introduceert 3D-camera in CMos


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut hebben een camera ontwikkeld die met een zelfontworpen CMos-sensor een 3D-plaatje kan schieten. Het kastje stuurt een serie korte laserpulsen de wereld in en detecteert het teruggekaatste licht. Uit het binnengekomen signaal maakt de camera niet alleen op hoe ver objecten staan, maar ziet hij ook de driedimensionale vorm. Lichtbundels die vooruitstekende delen tegenkomen, zijn namelijk eerder bij de camera terug dan degene die op dieper liggende gebieden reflecteren. Precieze controle van het diafragma maakt het mogelijk deze signalen te scheiden en dat levert een 3D-beeld op van de omgeving.

Fraunhofers 3D-camera is bedoeld voor automotive- en beveiligingssystemen.

’We stonden voor de uitdaging om een chip te maken die lichtsignalen betrouwbaar kon interpreteren in elke mogelijke situatie‘, zegt projectmanager Werner Brockherde van het Fraunhofer-instituut voor Micro-elektronische Circuits en Systemen (IMS) in Duisburg. ’Zo corrigeert de elektronica bij de berekeningen voor storend achtergrondlicht door in een miljoenste seconde het natuurlijke omgevingslicht te meten.‘ Afhankelijk van hoe ver een object van de camera afstaat, valt een groter of kleiner deel van het gereflecteerde licht op de gevoelige plaat. De CMos-chip moest daarom de mogelijkheid hebben om zowel extreem lichte beelden als zeer donkere te verwerken. De Duitse onderzoekers hebben speciale algoritmes geschreven om deze dynamische performance te verhogen.

De camera is bedoeld voor automotive- en beveiligingssystemen. De kostprijs was daarom een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling. Fraunhofer koos standaard componenten voor de lenzen en lasersensoren. Alleen de CMos-chip die het licht in elektrische pulsen omzet, is van eigen hand. Brockherde schat dat het kastje in ongeveer vijf jaar op de markt verschijnt voor automotive-toepassingen. Hij denkt aan parkeersensoren en dodehoekmonitors.