Fraunhofer giet roestsensor in beton


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Het Fraunhofer-instituut sleutelt aan een zelfstandige sensor voor roest in betonbewapening. Het pakketje wordt meegegoten in het beton en kan draadloos worden uitgelezen. Dat kan een de huidige, arbeidsintensieve methode voor het bepalen van corrosieschade vervangen. Die omvat het slaan met hamers op het beton om gaten op te sporen. Op het moment worden de eerste proeven met de sensor gedaan met behulp van een betonnen testbrug in Braunschweig.

Een netwerk van fijne metalen draadjes in beton gegoten, gekoppeld aan een transponder, vormt een sensor om roestschade in de bewapening te bepalen.

De sensor van het Fraunhofer Institute for Microelectronic Circuits and Systems in Duisburg krijgt zijn energie van het magnetische veld waarmee deze ook wordt uitgelezen. De meetmethode gebruikt een netwerk van dunne metalen draden. Als er omstandigheden ontstaan waardoor de bewapening wordt aangetast, zullen ook deze draadjes daaraan blootstaan. Door een stroompje door de draadjes te sturen, bepaalt de sensor hoeveel ervan zijn doorgeroest.