Your cart is currently empty!
Fraunhofer corrigeert voor bewegingen in MRI
Het Fraunhofer-instituut voor grafische dataverwerking heeft een systeem ontwikkeld om de hoofdbewegingen van patiënten in een MRI-scanner te compenseren en de beeldkwaliteit te verhogen. Om dit glad te strijken meten de onderzoekers met externe camera‘s de positie van een reflecterend bit.
Als de patiënt tijdens het maken van een MRI-scan beweegt, komen opeenvolgende beelden niet goed met elkaar overeen. Daardoor wordt het beeld vaag. Met name voor kinderen of patiënten met bewegingsaandoeningen kan het lastig zijn om stil te blijven liggen, waardoor zij soms onder narcose moeten worden gescand. Maar zelfs dan zullen patiënten altijd lichte bewegingen maken. De beelverwerkende software corrigeert door steeds de positie van het hoofd uit het verkregen beeld te destilleren en zo de beelden goed op elkaar te leggen. Bij al te grote bewegingen faalt deze methode echter.
Het Promo-systeem van Fraunhofer gebruikt externe camera‘s om de positie van referentiestaafje te meten. Doordat de patiënt hier tijdens de scan op bijt komt dit overeen met de positie van zijn hoofd. Het systeem bepaalt de ruimtelijke positie zestig keer per seconde met een ruimtelijke resolutie van minder dan een tiende millimeter en geeft deze aan de MRI-scanner door.