Technieuws

Fraunhofer-camerasysteem houdt bestuurder bij de les

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Fraunhofer Instituut voor digitale mediatechnologie demonstreert op de Vision-beurs in Stuttgart een systeem om bestuurders van auto‘s wakker te houden. Camera‘s registreren de ogen van de bestuurder in drie dimensies, en als het Eyetracker-systeem detecteert dat de bestuurder weg dreigt te doezelen, laat het een alarm horen. Volgens het instituut gaat het om een klein kastje met ingebouwde cameraatjes, dat in het dashboard of aan de achteruitkijkspiegel bevestigd kan worden.

Het systeem gebruikt twee camera‘s om een driedimensionaal beeld te kunnen vormen. Op de beelden wordt een simpel beeldverwerkingsalgoritme losgelaten dat basale vormen opspoort – in dit geval de cirkelvormige pupillen. Door op deze simpele vormen te richten, is er geen omslachtige kalibratie nodig en kan het systeem de positie van de ogen en daarmee het blikveld tot tweehonderd keer per seconde berekenen. Ook zijn er geen zware camera‘s nodig. De versie in de Eyetracker heeft een lens met een diameter van drie tot vier millimeter.

Om de bestuurder ook in de gaten te kunnen houden als deze naar links of rechts kijkt, kunnen er meerdere systemen in de auto geïnstalleerd worden. Het kastje beschikt over standaard Can- en USB-interfaces om informatie met de auto te kunnen uitwisselen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content