Technieuws

Fraunhofer-cameraatje goedkoop genoeg voor wegwerpendoscoop

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Met een nieuwe productiemethode van het Fraunhofer-instituut worden hogekwaliteitscamera‘s zo klein en goedkoop dat endoscopen die ermee uitgerust zijn na gebruik weggegooid kunnen worden. Endoscopen spelen een steeds belangrijkere rol in de chirurgie omdat er steeds vaker geopteerd wordt voor een ’sleutelgat‘-ingreep, waarbij de chirurg opereert met instrumenten die via een paar kleine sneetjes in het lichaam zijn gestoken. Daardoor heeft hij geen direct zicht meer op het weefsel en moet hij alles op een monitor volgen.

Op dit moment zijn endoscopen niet bepaald goedkoop, dus moeten ze keer op keer opnieuw worden gebruikt na een grondige sterilisatie – waar ze natuurlijk tegen bestand moeten zijn. Het Fraunhofer-instituut denkt dat een variant voor eenmalig gebruik dus voordelen kan bieden. De afdeling voor betrouwbaarheid en micro-integratie en de afdeling voor toegepaste optica en precisie-engineering keken samen met het Portugees-Duitse bedrijf Awaiba waar ze in het fabricageproces van de camera‘s kosten kunnen besparen.

Bij CMos-camera‘s zitten de elektrische contacten doorgaans tussen de sensor en de lens in. De verbindingen moeten dus individueel worden aangebracht aan de zijkant van de sensoren, nadat die uit de wafer zijn gezaagd. Bij een endoscoop wordt de sensor vervolgens met een glasvezel verbonden, waar op de tip een lensje is bevestigd. In het Fraunhofer-voorstel zitten de elektrische verbindingen echter aan de achterkant van de sensoren. Daardoor kunnen alle 28 duizend sensoren in een wafer in één keer worden verbonden, voordat ze worden uitgezaagd. Ook alle lenzen kunnen in één keer worden geplaatst.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content