Technieuws

Fraunhofer-accu vangt energieonbalans duurzame bronnen op

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Twee Fraunhofer-instituten hebben een batterijsysteem ontwikkeld met het oog op een belangrijke tekortkoming van de meeste duurzame-energiebronnen. De energie die deze leveren, komt meestal niet overeen met de vraag. De zon schijnt bijvoorbeeld niet altijd wanneer die het meeste nodig is, en je zult net zien dat de wind op dat moment het ook laat afweten. Omgekeerd genereren windmolens en zonnepanelen vaak stroom wanneer daar geen behoefte aan is. Forse accu‘s kunnen als buffer dienen.

De capaciteit van een redoxflowbatterij hangt vooral af van de grootte van de tanks die je eraan hangt. Daarin zit een vloeibaar elektrolyt die langs een cel wordt gepompt die chemische energie omzet in elektrische. Het proces is reversibel en dus ideaal om de onbalans tussen energievraag en -aanbod op te vangen bij de inzet van duurzame energiebronnen.

Het Fraunhofer Institut für Umwelt-, Sicherheits- und Energietechnik (Umsicht) en het Fraunhofer Institut für Solare Energiesysteme (ISE) ontwikkelden nieuwe elektrolyten en membraanmaterialen die de efficiëntie van de energieomzetting vergroten. De accu‘s hebben dezelfde energiedichtheid als ouderwetse loodbatterijen, maar gaan tien keer langer mee. In het lab hebben de onderzoekers systemen van een paar watt tot tachtig kilowatt gebouwd, maar opschaling tot in het megawattbereik is mogelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content