Technieuws

Fransen en Japanners komen met Linux-gebaseerde consumentenrobots

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Zowel het Franse Aldebaran Robotics als vier Japanse bedrijven komen met een betaalbare humanoïde robot op de markt die gebruikers zelf kunnen programmeren. Beide robots draaien op Linux.

De Nao van Aldebaran zal volgens het bedrijf gericht zijn op thuisgebruikers, maar aan alle verwachtingen van ’technoverslaafden‘ voldoen. De besturing loopt via het Urbi-raamwerk dat op een Linux-systeem draait. Het Universal Real-time Behavior Interface-platform (Urbi) is een roboticaplatform met een eigen scriptingtaal en interfaces naar C++, Java en Matlab. De robot van ongeveer een halve meter hoog is uitgerust met een camera, WLan en spraakherkenning en beschikt over 23 vrijheidsgraden.

De Choromet, een initiatief van vier Japanse bedrijven, draait op de Artlinux realtime-Linuxdistributie en het OpenHRP-platform. De initiatiefnemers mikken met de robot met name op onderwijs en onderzoek en zochten daarom naar een zo goedkoop mogelijk ontwerp. Dit bereiken ze onder meer door het gebruik van standaard servomotoren. Het apparaat is 35 centimeter hoog en draait op een 240 MHz SH-4-controller met 32 megabyte geheugen aan boord. De robot heeft twintig vrijheidsgraden, tractie- en versnellingssensoren en een gyroscoop, en is vrij te programmeren. Het apparaat komt voort uit het onderzoek aan het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, een overheidsgefinancierd onderzoeksinstituut.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content