Franse draadloosspecialist neemt Essensium in arm

Reading time: 1 minute

Author:

Essensium uit Leuven gaat een zendontvangerchip ontwerpen voor Coronis Systems. Het IC is bedoeld voor het Wavenis-communicatieplatform van het bedrijf uit Montpellier. De Fransen hebben de Imec-spin-off ingeschakeld om te helpen bij de volgende chipgeneratie. De Leuvenaren hebben al ervaring met de huidige serie en zijn bovendien sterk in energiezuinige systeemchips. ’Extreem laag verbruik is een essentieel element van onze technologie‘, aldus Laurent Maleysson, algemeen manager bij Coronis. ’De samenwerking met Essensium moet ervoor zorgen dat de nieuwe chips aan onze eisen en verwachtingen voldoen.‘

Het Wavenis-protocol draait in de ISM-band van het radiospectrum en haalt snelheden tussen de 4,8 en 100 kbit/s. Kern van de technologie is een zeer geoptimaliseerd draadloos communicatieprotocol in combinatie met een RF-zendontvanger van minder dan 1 GHz. Essensium gaat een upgrade van de Wavenis-zendontvanger combineren met een energiezuinige 32 bit Risc-microcontroller, waarop de protocolstack draait. Ook is er geheugen op de chip beschikbaar voor klantspecifieke code en data.

Afgelopen september zag de Wavenis Open Standard Alliance het levenslicht. Coronis en Essensium waren twee van de zestien bedrijven die aan de wieg stonden. De alliantie wil de Wavenis-technologie naar voren schuiven als standaard voor draadloze sensornetwerken.