Redactioneel

Frans’ balans

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Frans van Houten maakte een vliegende start bij Philips Semiconductors en sloot bij NXP af met een knallend einde. Het wonderkind dat Philips CE weer fit maakte, werd in 2004 gezien als de reddende engel voor de IC-divisie. Op oudejaarsdag van 2008 stuurde de halfgeleiderfabrikant echter een persbericht rond met de doodskus die zo gebruikelijk is als topmannen met slaande deuren vertrekken. Frans werd niet alleen bedankt, nee, sir Peter Bonfield, voorzitter van de raad van commissarissen, sprak in het persbericht ook zijn deep appreciation uit voor het leiderschap van de vertrekkende topman en zijn outstanding job bij NXP.

Dat Van Houten tegen zijn zin opzij is gezet, moge duidelijk zijn. Twee dagen eerder toonde de rasoptimist zich nog onverbeterlijk positief en strijdvaardig in een interview met het Financieele Dagblad. Van Houten sloot weliswaar niet uit dat hij nog een bedrijfsonderdeel zou verkopen. ’Maar het wordt ook lastig nog iets buiten de deur te zetten zonder het geheel te beschadigen. Wel kun je er iets aan toevoegen‘, zei hij in FD.

Hoe ziet de balans van Frans eruit? In 2004 behaalde Philips Semiconductors nog een omzet van 5,5 miljard euro. Het maakte ook weer winst, 450 miljoen euro. Dit jaar komt de omzet op ruim 4 miljard euro uit. Sommige waarnemers becijferen dat de waarde in die vier jaar is gekelderd van bijna 9 miljard euro naar 2,7 miljard euro. Onder de streep is de omzet gekrompen, de waarde sterk gedaald en daarnaast is NXP ook nog eens sterk verliesgevend en torst het een loodzware schuld mee.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content