Interview

FPGA’s ontsluiten voor de softwaregeneratie

Pieter Edelman
Leestijd: 13 minuten

Programmeurs kunnen vandaag de dag kiezen uit CPU‘s voor complexe bewerkingen en GPU‘s voor simpele parallelle vraagstukken. Maar als ze FPGA‘s konden programmeren, zouden ze in zo‘n beetje elke situatie brute rekenkracht tentoon kunnen spreiden. Bart Kienhuis van de Universiteit Leiden ontwikkelde hier een methode voor. Na bijna vijf jaar schaven is zijn spin-off Compaan klaar voor de markt.

Het is op de Leidse universiteitscampus even zoeken naar Compaan, het softwarebedrijfje dat Bart Kienhuis in 2007 startte. Op de opgegeven locatie prijken op de gevels bedrijfsnamen als TI Pharma, Hal Allergy en Biopartner – de universiteitsincubator waar spin-offs in de biologie, medicijnen en aanverwante bedrijfsgebieden kunnen opgroeien. Verstopt in een van die Biopartner-panden blijkt het vierkoppige Compaan-team te zitten. ’Tja, biologen hebben vandaag de dag ook heel veel rekenkracht nodig voor genetisch onderzoek, vergis je daar niet in‘, zegt Kienhuis.

Hij voelt zich dan ook geen vreemde eend in de bijt. Integendeel: Compaan is net na enkele jaren onderdak bij compilerexpert Ace in Amsterdam weer terug bij zijn Leidse roots. Want: ’Onze technologie is af. Wat we nu realiseren, dat is een product. We moeten nu de stap maken naar de markt.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content