Kort nieuws

FPGA’s favoriet in telecomhardware

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek door Components Insider van Light Reading wijst uit dat fabrikanten van telecomapparatuur vaker vertrouwen op veldprogrammeerbare chips (FPGA‘s) dan op toepassingsspecifieke IC‘s (Asics). Dat zegt de marktonderzoeker naar aanleiding van antwoorden van ruim negentig productingenieurs en ontwerpers in een wereldwijde enquête. De ondervraagde professionals werken bij vijftig grote apparatuurmakers, waaronder Alcatel, Cisco, Ericsson, Huawei Technologies, Lucent Technologies, Motorola, Nortel, Siemens en Tellabs. Negen op de tien respondenten zegt dat hun bedrijf FPGA‘s gebruikt. ’FPGA‘s zijn niet alleen te veranderen tijdens de systeemontwikkeling, maar ook in het veld‘, noemt Simon Stanley, analist bij Light Readings Components Insider, de belangrijkste reden waarom fabrikanten van telecomapparatuur kiezen voor FPGA‘s. ’Het gebruik van FPGA‘s reduceert de tijd tot marktintroductie significant door het omzeilen van de siliciumfabricage. FPGA-leveranciers verkorten de ontwikkeltijd bovendien door het leveren van telecomspecifieke IP en ontwerpservices‘, aldus Stanley, die het rapport opstelde.

De respondenten zien Xilinx als belangrijkste FPGA-leverancier. Drie van de vijf ondervraagden zegt dat hun bedrijf chips van de marktleider gebruikt. Het grootste deel van de systeembouwers gebruikt tevens Asics, waarbij IBM het hoogste scoort als leverancier van applicatiespecifieke chips. IP-kernen zijn een belangrijk element in de FPGA-ontwikkeling voor telecom- en netwerksystemen en op dat gebied springen ARM, Mentor Graphics en Xilinx er als besten uit in het onderzoek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content