Achtergrond

FPGA-reflecties op de radar

Jaap Mol is technisch autoriteit elektronicaontwerp bij Thales in Hengelo.

Leestijd: 5 minuten

Door de grote productievolumes kunnen FPGA-makers het zich permitteren in de voorhoede van de wet van Moore mee te marcheren. Daarmee krijgen de OEM‘s die de FPGA‘s gebruiken ook snel beschikking over de voordelen van de laatste productgeneratie. Tegelijkertijd brengt die kracht ook de nodige problemen met zich mee. Met name bedrijven die niet (voldoende) met FPGA-technologie bekend zijn, zullen hierdoor aarzelen of zelfs afhaken. Jaap Mol van Thales zet een aantal trends en valkuilen op een rijtje.

FPGA‘s krijgen steeds grotere rol in systeem

Traditioneel FPGA-ontwerp zal nog verder migreren naar het design van systems on programmable chips (SOPC‘s) zoals we dat vandaag de dag al doen. Daarbij worden verschillende traditioneel losse componenten geconsolideerd in een enkele FPGA. De mogelijkheden die moderne FPGA-technologie biedt, zowel qua logische dichtheid (aantal gates), interne/externe snelheden (in MHz of Gbit/s) als kosten (in euro‘s), geven voor veel OEM‘s de doorslag wanneer het gaat om technische haalbaarheid en economische rendabiliteit.

Hardware-software-interface wordt lastiger

Grotere systemen zullen in de regel ook verhoudingsgewijs meerdere hardware-software-interfaces hebben, waardoor het debuggen ervan eigenlijk niet meer goed gaat met de in de markt verkrijgbare tools. De behoefte aan volwassen(er) debug- en probingmogelijkheden zal alleen maar toenemen. Ook de behoeftes aan korte iteratietijden, incrementeel en modulair ontwerp en partieel (dynamisch) herconfigureren zullen meer van de tooling vragen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content