Analyse

FPGA-makers op zoek naar de softwareontwikkelaar

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Zowel Altera als Xilinx werkt aan hybride processoren van FPGA‘s en Arm-CPU‘s. De grote verschillen zitten in de manier waarop de bedrijven softwareontwikkelaars naar hun nieuwe platforms lokken.

Met een fonkelnieuwe ontwerptool maakt Xilinx het makkelijker voor de systeemontwerper om IP-blokken aan elkaar te knopen en kunnen ook softwareontwikkelaars hardware-IP ontwikkelen. Vivado biedt echter geen duidelijk antwoord voor het programmeren van heterogene computerarchitecturen, iets wat aartsrivaal Altera al wel in de steigers heeft staan. Als we de uitgangsposities van beide bedrijven bekijken, blijkt een zekere ironie.

Zowel Altera als Xilinx werkt aan het integreren van krachtige Arm-CPU‘s. Dat is een logische keuze. In FPGA-gebaseerde systemen is vaak een processor te vinden en die moet intensief communiceren met de programmeerbare logica. Of systeemarchitecten gebruiken een softprocessor zoals Microblaze (Xilinx) of Nios (Altera). Een gecombineerd device waar een krachtige processor hard ingebakken zit, bespaart dus kosten, energie en ruimte op het bord.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content