Achtergrond

FPGA en industrieel Ethernet vinden elkaar in motioncontrol

Marc Willems werkt sinds 2007 werkt bij Altera, waar hij verantwoordelijk is voor de wereldwijde businessrelatie tussen Altera en de grote klanten in de Benelux. Hij heeft ruim tien jaar ervaring in de ICT-industrie met specialisatie in global OEM-business.

Leestijd: 7 minuten

FPGA‘s bieden een steeds aantrekkelijker alternatief om protocollen voor industrieel Ethernet af te handelen, want ze kunnen eenvoudig worden geüpgraded naar nieuwe versies of zelfs geheel nieuwe protocollen. Bovendien, zo beargumenteert Marc Willems van Altera, kunnen ontwerpers veel andere functionaliteit ook op de FPGA onderbrengen. Dat bespaart kosten en energie.

De allereerste motioncontrolsystemen in de industriële markt gebruikten mechanische versnellingsbakken en hefbomen om de aandrijfsnelheid te selecteren. Al snel werd dat vervangen door analoge elektronische controllers, wat aanzienlijk flexibelere snelheidscontrole en complexe bewegingen mogelijk maakte. De volgende stap was het toevoegen van nog meer flexibiliteit, reproduceerbaarheid en hogere prestaties met digitale besturingstechnieken geïmplementeerd in microprocessoren en DSP‘s. Nieuwe generaties microprocessoren en DSP‘s bieden gestaag toenemende prestaties tegen alsmaar dalende prijzen. De trend bij de meeste fabrikanten van motioncontrolsystemen is om de aandrijving van meer flexibiliteit en lokale rekenkracht te voorzien.

Echter, de industriële markt is aan het veranderen en alleen het creëren van snellere, intelligentere en effectievere aandrijfsystemen is niet genoeg om te voldoen aan de nieuwste eisen van vandaag de dag. Vanwege kostenbeheersing vraagt de industriële markt om efficiëntere machines in plaats van snellere of intelligentere aandrijfsystemen. Dat kan via fabrieksbrede informatiesystemen, goedkope controlenetwerken en fabricagesystemen die snel en goedkoop kunnen worden omgesteld voor het maken van ander producten. Een belangrijke stap hiervoor is het gebruik van industrieel Ethernet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content